1. Links 1. Midden 1. Rechts

Wij willen kinderen graag ervaring laten opdoen met het echte land- en boerderijleven. Een ei komt uit een kip, en melk komt uit een koe. Hooi voelt anders aan dan gras, en als je goed in de lucht kijkt kan je zien wat voor weer er op komst is. Op onze speciale BSO Boerderijlocatie kan uw kind vanaf 6 jaar naar hartenlust door het weiland rennen, van de hooiberg springen, dieren verzorgen, in de moestuin werken, zwemmen en kanovaren.

Om de zoveel tijd vinden onze pedagogische medewerkers van de Boederij Hartstocht het leuk om hier een boers groepsgroetje te plaatsen: 

Zoveel te beleven op de boerderij locatie van de BSO 

Het hele jaar door in al de seizoenen van het jaar gaan we met de kinderen van de BSO naar onze heerlijke buiten locatie: Boerderij Hartstocht in Abcoude. Een biologisch veehouderijbedrijf midden in de natuur, vlakbij Amsterdam. Een plek waar veel te beleven en ontdekken is. Ik neem u mee naar deze plek om u te laten beleven wat de kinderen daar allemaal mee maken.

Op het moment dat we met de boerderij bus het erf op komen rijden worden we al verwelkomd door het gemekker van de twee geitjes, zij ‘weten’ dat als de kinderen er zijn ze eten krijgen: Lekkere geitenbrokjes en een flinke berg hooi. De kinderen gaan de bus uit, trekken de boerderij laarzen aan en gaan snel de geitjes eten geven. Pas als dat gedaan is stoppen ze met mekkeren.

Ondertussen staan de paardenmeisjes te trappelen om naar de pony’s te gaan. Deze staan ook te trappelen, want: zodra de meisjes in zicht komen klinkt er een vrolijk gehinnik. ‘Ah, lekker hapjes, misschien wel de benen strekken en niet te vergeten heel veel aandacht!’ Maar voordat ze dat gaan doen, gaan de meiden eerst aan de slag om stront te scheppen met schep en kruiwagens. Dat is een flinke klus.

Dit is een dagdeel uit de dagen dat we met de BSO naar de boerderij gaan. In de vakantie zijn de kinderen er de hele dag. Maar… er zijn nog meer kinderen die mogen genieten van deze plek. Sinds een jaar gaan we ook met de peuters naar de boerderij. Zo klein als ze zijn, zo dapper op pad op het boerenerf. Laarsjes aan en een rode of blauwe overal. Superstoer, allemaal kleine boeren en boerinnetjes. Samen gaan we al de dieren die er wonen gedag zeggen en wat eten geven. Als eerste krijgt het konijn wat eten. Elk kind laat het konijn uit zijn of haar hand eten. Dat vinden ze best wel spannend, zachte konijnen lipjes die voorzichtig de brokjes uit de hand van het kind pakt. Voordat we dat doen laat ik ze eerst zelf aan de brokjes ruiken en voelen en hebben we het erover waar deze brokjes nu van gemaakt zijn. Van het konijn naar de grote koeien. In de stal lopen ze te sjouwen met kuilgras en voeren dat aan de koeien. Ja.. Dat zijn geen kleine neusjes, die hebben wel hele lange tongen. Met verwondering staan ze te kijken hoe een koe met zijn 20 centimeter lange tong een pluk eten pakt en in zijn bek stopt. Alles is even spannend voor de peuters. Het is een hele ontdekkingstocht op de boerderij. De kalfjes aaien, de pony’s een knuffel geven of zelfs weleens borstelen. Dan wel opgetild en lekker hoog, want ze zijn wel erg groot. Meestal als toetje van de dag, stoeien we in het hooi en dan vooral de juffen helemaal onder het hooi stoppen. Dat vinden ze het mooiste om te doen.

Er is nog een ander groep kinderen die hier wekelijks komt. De kinderen van het speciaal onderwijs, het Spectrum. Deze kinderen hebben ook de dag van hun leven op de boerderij. In de bus zijn ze al door het dolle heen en denken dat ze naar een kinderboerderij gaan. Een echte boerderij met al die dieren dat is voor deze kinderen helemaal nieuw. In de zomer in hun ondergoed slootjespringen, dat was toch wel heel gek toen ik dat voorstelde om te doen. Je gaat toch niet in de blubber springen! Dat is vies en dan word je nat. Eenmaal hier doorheen was er geen houden meer aan. Al de kinderen waren niet meer uit de sloot te krijgen en sprongen er niet meer overheen maar sprongen lekker midden in de prut. Des te meer prut op hun lijf, des te beter. Ik heb nog nooit zoveel plezier bij kinderen gezien. Door het dolle heen.

Ik kan nog zoveel meer avonturen vertellen van de boerderij, van vuurtje stoken, zwemmen, paardrijden, tuinieren en koken met de groenten uit de kindertuin en nog veel meer. Voor dit moment laat ik het even bij deze belevenissen. Andere en nieuwe avonturen bewaar ik voor de volgende keer. Ik hoop dat jullie voor nu ook even een beetje op de boerderij waren.

Boerderij groet, Annemieke Poffers


Geinteresseerd? Kijk hier naar ons promotiefilmpje